Zemlja za medvjede

Akcija prikupljanja sredstava za nove nastambe i zemljišne parcele
za potrebe Utočišta za medvjede Kuterevo

Land for the bears Kuterevo2002. godine, u suradnji s Hrvatskim centrom Znanje za okoliš i Veterinarskim fakultetom iz Zagreba, pokrenut je jedinstveni projekt – Utočište za mlade medvjede, čija je misija pružiti utočište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštitita medvjeđeg staništa i promicanja održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom. Osnivanje Utočišta bilo je moguće zahvaljujući donaciji Zagrebačke banke, ali sam rad, održavanje i unaprijeđenje Utočišta, kojeg još uvijek vode volonteri, moguć je zahvaljujući donacijama posjetitelja, škola i volontera te sponzorstvima lokalnih poduzetnika i javnih ustanova i poduzeća.

U Hrvatskoj se svake godine, planskim odstrijelom, izluči oko 100 medvjeda iz populacije, koja po posljednjim zvaničnim podatcima broji između 1000 i 1200 jedinki. Pored toga, medvjedi stradaju na cestama, prugama, u krivolovu, trovanjem itd. Neki od tih medvjeda su zapravo medvjedice koje za sobom ostavljaju mladunčad siročiće. Nejaki i neiskusni nemaju skoro nikakvu šansu za preživljavanje te najčešće stradavaju od gladi, starijih medvjeda ili drugih životinja. Ipak, po neki medvjedić spas pronađe u blizini ljudskih naselja, pa ih mještani iz dobre namjere, koja ubrzo postane ‘medvjeđa usluga’, počnu hraniti i samim tim i pripitomljavati. Takvi medvjedići, na koncu, imaju dvije opcije: odstrijel ili  utočište.

Kada se ove godine pojave novi medvjedići siročići (a bit će ih sigurno, jer od prošče godine planski odstrijel favorizira manje medvjede, koji su često mlade medvjedice), Utočište neće biti spremno za njihovo prihvaćanje, ukoliko ne uspostavimo barem jednu novu ogradu, za koju već imamo zemlju i temeljne uvjete.

enclosureTrenutno, u Utočištu se nalazi 9 medvjeda, koji su smješteni u nastambama izgrađenim na površini od otprilike 2 ha. Najstariji medvjedi, desetogodišnji Zdravi Gor i Ljubo Lik dijele 2 nastambe sa šestogodišnjacima Blagom Zoo i Benom Zvir, koji su rođeni u Zagrebačkom zoološkom vrtu, gdje za njih nije bilo mjesta. Petogodišnji Huu Bear i Vlad Mir koriste dvije nastambe, a vrlo vjerojatno će se ove godine pridružiti starijoj četvorci. Mlada Gora I Mladi Dol, tri godine stari medvjedi, odvojeni su od Marka Kralja, najmlađeg stanovnika, koji je tek napunio godinu dana života.

Svi medvjedi kojima se život spasi dolaskom u kuterevsko Utočište, ostaju u njemu do kraja života.

Kako bi se obezbjedili bolji uvjeti za sve trenutačne stanovnike Utočišta, odnosno dovoljno prostora i za starije, za mlađe medvjede i za moguće nove medvjediće, započeta je akcija kupovine zemljišnih parcela.

S obzirom na to da troškovi uspostavljanja nove nastambe nadilaze trenutne materijalne mogućnosti Utočišta, mi smo se odlučili zatražiti podršku i pomoć.

Svaka pomoć će nam biti draga i značajna, što na primjer može biti u vidu financijske donacije, pomoću koje ćemo biti

  • u mogućnosti kupiti nove zemljišne parcele, materila i alata za nastambe
  • u vidu donarinja materijala, alata ili opreme
  • kroz širenje ovog poziva prijateljima, kolegama, članovima obitelji

Kontakt: kuk-kuterevo@gs.t-com.hr

Žiro-račun Velebitske udruge Kuterevo kod Erste banke: IBAN: HR3024020061100267578. SWIFT: ESBCHR22

Ukoliko ste pak više u mogućnosti donirati materijale, alata i opremu, molimo javite nam se na broj 091/5835412 ili 053/799222, kako bi Vam mogli poslati specifikaciju potrepština.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: